Tietoa asumisoikeusasumisesta

Asu kuin omistaja ja huoletta kuin vuokralainen. Asumisoikeusasuminen yhdistää vuokra- ja omistusasumisen parhaat puolet.

Kenelle asumisoikeusasuminen sopii?

Asumisoikeusasunto sopii kaiken ikäisille erilaisiin elämäntilanteisiin. Voit hakea asumisoikeusasuntoa:

  • Kun olet täysi-ikäinen.
  • Kun sinulla ei ole varaa hankkia tarpeitasi vastaavaa omistusasuntoa samalta alueelta. Omaisuuttasi ei kuitenkaan huomioida, jos olet yli 55-vuotias tai kun vaihdat asumisoikeusasunnosta toiseen.
  • Kun sinulla on voimassaoleva asumisoikeuden järjestysnumero.

Varallisuusrajat

Asumisoikeusasunnon tarvetta ei katsota olevan, jos asumaan muuttavalla 18–54-vuotiaalla perheenjäsenellä on:

  • hakualueella omistusasunto, joka sijainniltaan, kooltaan, varustetasoltaan, asumiskustannuksiltaan ja muilta ominaisuuksiltaan kohtuudella vastaa haettua asumisoikeusasuntoa
  • varallisuutta siinä määrin, että perhe voi rahoittaa vähintään 50 % hakemansa tai sitä vastaavan asunnon käyvästä hinnasta tai peruskorjata hakualueella sijaitsevan omistusasuntonsa hakemaansa asuntoa vastaavaksi.

Tarve asumisoikeuden haltijaksi arvioidaan asukkaaksi hyväksyttäessä selvityksin.

Järjestysnumero ja asunnon hakeminen

Asumisoikeusasuntoon tarvittavava järjestysnumero haetaan asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:sta. Järjestysnumerot ovat maksullisia (9,20€), valtakunnallisia ja voimassa kaksi (2) vuotta kerrallaan.

Kun sinulla on järjestysnumero voi hakea Mikkelin Asumisoikeus Oy:n kohteita helposti sähköisellä lomakkeella. Siirry lomakkeelle tästä.

Asumisoikeusasunnon siirto

Jos sinulla on asumisoikeusasunto, voit siirtää asumisoikeuden edelleen puolisollesi, suoraan etenevässä tai takenevassa polvessa olevalle sukulaisellesi tai sellaiselle perheenjäsenelle, joka luovutushetkellä asuu vakinaisesti huoneistossa. Siirto edellyttää sitä, että olet asunut asunnossa vähintään kaksi vuotta.

Asunnon remontointi ja kunnostaminen

Lähtökohtaisesti asukas voi tehdä asuntoon kunnossapito- ja korjaustöitä ilmoittamalla siitä asunnon omistajalle. Muutostöihin tarvitaan kuitenkin asunnon omistajan lupa. Omistajan suostumuksella tehdyistä töistä on mahdollista saada korvaus asunnosta luopumisen yhteydessä. Suosittelemme aina ensin olemaan yhteydessä isännöitsijään.

Asumisoikeudesta luopuminen

Asumisoikeudesta luovutaan ilmoittamalla asiasta kirjallisesti asunnon omistajalle. Irtisanomisilmotuksen voi toimittaa sähköpostilla tai tuoda vapaamuotoisen irtisanomisilmoituksen toimistollemme. Irtisanomisaika on kolme kuukautta. Kun asukas päättää luopua asumisoikeudestaan, hän saa takaisin asuntoon sijoittamansa asumisoikeusmaksun rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna.

Vielä kysyttävää?

Ota yhteyttä asukassihteeriin: 015 321 3546 tai asumisoikeus@mikalo.fi

Tutustu myös monipuoliseen ARAn ohjesivustoon asumisoikeudesta: https://ohjeet.aso.fi/