Huoletonta asumista

 ”Voimme asua tässä niin kauan kuin haluamme, eikä ole omistusasuntoon mahdollisesti liittyvää arvon laskua, myyntiinlaittostressiä tai muuta sellaista. Ei tarvitse stressata korjauksista, huolloista, pihatöistä. Vapaus on hirmu tärkeää. Asumisoikeusasunto ei sido loppuelämäksi.”

Kysyimme Mikkelin Asumisoikeus Oy:n asukkailta, mikä on heidän mielestään aso-asumisessa parasta. Vastauksissa toistuivat huolettomuus, helppous ja asumiskustannusten kohtuullisuus. Tiesitkö, että kenties sinäkin voit liittyä tähän tyytyväiseen joukkoon?

– Riittää, että hakija on vähintään 18-vuotias ja täyttää varallisuuskriteerit. Tämä tarkoittaa, ettei hän omista tai ettei hänellä ole mahdollisuutta hankkia vastaavanlaista omistusasuntoa. Rajat eivät koske 55 vuotta täyttäneitä, Kaisa Sidorow, Mikkelin Asumisoikeus Oy:n asukassihteeri kertoo.

Hakemuksen voi jättää kätevästi Mikkelin Asumisoikeuden verkkosivuilla, lisätietoja voi kysellä puhelimitse. Asunnon hakuun tarvittava järjestysnumerokin hoituu asiakkaan puolesta.

Vapautuvia asuntoja tarjotaan asiakkaan toiveiden perusteella. Tarvittaessa Kaisa soittaa hakijalle ja kysyy lisätietoja tai tarjoaa vastaavanlaista, vapautunutta asuntoa asiakkaan ensisijaisten kriteerien ulkopuolelta.

– Asunnot järjestyvät jononumeroperiaatteella.

Mikkelin Asumisoikeusasuntojen uusin kerrostalokohde sijaitsee osoitteessa Mannerheimintie 32.

Yhtä pysyvä kuin oma koti, turvallinen ja rauhallinen ympäristö

”Asunnosta ei tarvitse lähteä pois ennen kuin itse haluaa, ei lähde yhtäkkiä alta pois.”

”Asukkaiden vaihtuvuus vähäistä, tuntemattomiin ei törmäile pihamaalla.”

”Rauhallisemmat talot kuin vuokralla.”

Kaisa tietää kokemuksesta, että asunnoissa viihdytään pitkään.

– Oikeus asua on elinikäinen, ja asumisoikeuden voi myös jättää perinnöksi jälkikasvulle. Jos elämäntilanne muuttuu, ja asunnosta on tarve luopua, lunastaa Mikkelin Asumisoikeus asunnon palauttaen alkuperäisen ASO-maksun rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna.

Myös vaihto onnistuu, jos vain neliöt tarvitsevat tarkastusta.

– Jos haluaa vaihtaa asuntoa, kohdetta vaihtamatta, on aina automaattisesti jonon kärjessä, Kaisa kertoo.

Omannäköinen

”Ennen muuttoa sain vaikuttaa siihen, millä väreillä seinät maalataan.”

”Saa laittaa pihaa mieleiseksi, jos haluaa.”

”Voi itse vaikuttaa ja investoida asunnon viihtyvyyteen monipuolisesti; saimme teettää laminaattilattiat, tapetoinnit, sekä seinien maalaukset ennen muuttoa.”

– Asumisoikeusasumisessa asukas ostaa hallintaoikeuden. Hän voi itse vaikuttaa asuinmukavuuteen ja viihtyvyyteen esimerkiksi pintaremonteilla. Kustannukset ovat jaettavissa tapauskohtaisesti asukkaan ja yhtiön kesken.

Ennen muuttoa katsotaan isännöitsijän kanssa asunnon mahdollinen remontointitarve. Materiaalivalintoihin voi vaikuttaa, ja yhtiön vastuulle kuulumattomat työkustannukset ovat kotitalousvähennyskelpoisia.

Asuminen asumisoikeusasunnoissa on huoletonta. Jos esimerkiksi suihku reistailee tai kiuas ei lämmitä, riittää kun ilmoittaa epäkohdasta huoltoon. Kuva Mannerheimintien kohteesta.

Kaikkiin elämän eri vaiheisiin sopiva

”Fiksu asumismuoto myös nuorille ennen mahdollisen ensiasunnon ostamista; voi rauhassa tutustua paikkakuntaan tai muuttaa kotoa omilleen, kun ei vielä ole valmis sitoutumaan omistusasunnon hankintaan”

”Perheelle, joka haluaa maksaa kohtuuhintaista vuokraa ilman isoja sitoumuksia”

”Eläkeläiset voivat käyttää säästöjään muuhun kuin asumiseen.”

”Halusin asua rivitaloasunnossa, mutta minulla ei ollut mahdollisuutta ostaa omaa asuntoa. Sain asumisoikeusasunnon, joka on todella sopiva sekä sijainniltaan että pohjaratkaisultaan, ja lisäksi vielä päätyasunto, jota toivoin.”

– Mikkelin Asumisoikeusasunnot Oy omistaa kolme kerrostaloa ja 12 rivitaloa. Tarjontaa on yksiöistä useamman makuuhuoneen perheasuntoihin, Kaisa kertoo.

Asumisoikeusasuntojen ympäristö on rauhallinen, ja asukasvaihtuvuus vähäistä. Kuvassa Riikolankatu 1 pihapiiri.

Kohtuullinen asumiskustannus ilman riskiä asunnon arvon alenemisesta, ei sido omia säästöjä

”Kohtuullisella yhtiövastikkeella saa hyvätasoisen asunnon.”

”Sijoitettava pääoma oli sopiva, ei riskiä. Voi sijoittaa itseensä.”

”Vuokra-asunnon vuokraa alhaisempi vastike.”

”Aso-asunnot ovat mahdollistaneet edullisen asumisen hyvillä, arvokkailla ja halutuilla asuinseuduilla, joihin ei olisi ollut ikinä varaa eikä mahdollisuutta vapailta markkinoilta, ei edes vuosikausien lainarahallakaan.”

Kaisa kertoo, että asuinkustannukset muodostuvat käyttövastikkeesta, joka on yleistä vuokratasoa alhaisempi.

– Käyttövastikkeeseen on myös mahdollista hakea Kelan asumistukea.

Asumisoikeusasuntosopimus käy myös asuntolainan vakuutena, ja eroten omistusasuntokaupasta, varainsiirtoveroa ei tarvitse maksaa.

Huolto hoitaa kodinkoneet ja piha-alueet

”Pihan huoltotyöt kesällä ja talvella tehdään ripeästi ja hyvin, aina on hiekoitettu ja siistitty.”

”Ei tarvitse stressata korjauksista, huolloista, pihatöistä.”

”Joka kerta, ihan pieneenkin ei-kiireelliseen ongelmaan, apu on tullut todella nopeasti, usein jopa jo samana päivänä, ja palvelu on ollut aina erittäin ystävällistä.”

– Mikkelin Asumisoikeusasuntojen huollosta vastaa kaksi paikallista huoltoyhtiötä, jotka korjaavat pikkuviat ja hoitavat piha-alueet. Asukkaat voivat jättää huoltopyynnön kätevästi nettilomakkeellakin, Kaisa tarkentaa.

Vastaukset ovat koostettu Mikkelin Asumisoikeus Oy:n asukkaille syyskuussa 2021 lähettämän kyselyn vastausten pohjalta.

Mikkelin Asumisoikeuden isännöintiä ja manageerausta hoitaa Mikalo Oy.

Tutustu vapaana oleviin aso-koteihin tästä

Juttu julkaistu alunperin Länsi-Savossa